پسته مدرن ابتدا از درختان پسته ورا وحشی بومی آسیای مرکزی انتخاب شد. انتخاب و بهبود اولیه اولین بار در عصر امپراتوری ایران انجام شد که از مدیترانه شرقی تا آسیای مرکزی را در بر می گرفت. از آن زمان تاکنون، پسته یک محصول مهم در مناطق خنکتر فلات ایران بوده است.
کشت پسته به دنیای مدیترانه گسترش یافت و به طور مداوم در سوریه، ترکیه، یونان و سیسیل رونق داشت. پسته بادامی خام قبلاً در اواخر باستان شناخته شده بود. از دهه 1970، پسته به یک محصول تجاری در بسیاری از کشورها تبدیل شده است که در حدود 30 موازی شمالی و جنوبی خط استوا قرار دارند. این مناطق عبارتند از: کالیفرنیا، شمال آفریقا، نیو ساوت ولز در استرالیا، آفریقای جنوبی، آرژانتین و شیلی.
از دهه 1970، پسته از یک آجیل لوکس که فقط توسط ثروتمندان قدردانی می شود، به یک کالای سوپرمارکتی تبدیل شده است که همه از آن لذت می برند.
گیاه شناسی
پسته تجارتی تنها گونه خوراکی در میان 11 گونه از جنس پسته است. همه آنها با توانایی خود در تراوش سقز یا ماستیک مشخص می شوند. به تعدادی از آنها پسته می گویند، اما این نام عموماً به آجیل خوراکی تجاری اختصاص دارد. نام لاتین آن Pistacia vera L. یکی از اعضای خانواده Anacardiaceae است که به بادام هندی، انبه، پیچک سمی و بلوط، درخت فلفل و سماق مربوط می شود.
پسته درختی نسبتاً کوچک است که بیشتر در مناطق خشک جهان نزدیک به عرض جغرافیایی موازی 30 رشد می کند. از سطح دریا (مانند آتیکا، یونان) تا ارتفاع 1800 متری از سطح دریا (مثلا کرمان، ایران) رشد می کند. ترکیبی از عرض جغرافیایی و ارتفاع باید ساعات سرمای کافی را در زمستان و شرایط طولانی تابستان گرم و آفتابی برای تولید محصول مناسب فراهم کند.
پسته به صورت جانبی روی چوب های یک ساله می نشیند. این امر باعث ایجاد عادت باربری جایگزین می شود که در تولید پسته بسیار برجسته است و پیامدهای تجاری گسترده ای دارد.
درخت پسته خام تازه خزان کننده است، یعنی در پاییز برگ های خود را از دست می دهد و در زمستان خواب می ماند. درخت دوپایه است (یعنی دو خانه) یعنی گلهای نر روی یک درخت و گلهای ماده روی درخت دیگر قرار می گیرند. بنابراین برای تولید آجیل هم به درختان نر و هم درختان ماده نیاز است. گرده ها توسط باد پخش می شوند.
درختان دارای سیستم ریشه ای گسترده ای هستند که به آنها امکان می دهد خاک را عمیقاً استخراج کنند. بنابراین، پسته برای زنده ماندن در دوره های طولانی خشکسالی سازگار است. آنها به خاکی با زهکشی خوب نیاز دارند. در چنین خاک هایی، درخت می تواند سطوح نسبتاً بالایی از شوری در خاک و/یا آب آبیاری را تحمل کند.
پسته با دوره جوانی طولانی مشخص می شود و معمولاً قبل از شش سالگی آجیل کمی دارد. آنها بین 15 تا 20 سالگی به باروری کامل می رسند.
مورفولوژی و بلوغ آجیل
مغز پسته منفرد در خوشههای میوهای از آجیلهای متعدد رشد میکند، مانند انگور. از نظر گیاه شناسی، آنها drupes هستند، همان طبقه بندی برای بادام، هلو، زردآلو، گیلاس و آلو. همه دروپ ها از سه قسمت تشکیل شده اند. یک اگزوکارپ، یک مزوکارپ گوشتی (با هم به نام بدنه) و یک اندوکارپ (پوسته) که یک دانه (هسته) را در بر می گیرد. تفاوت بین آجیل و میوه در قسمت خوراکی آن نهفته است. در پسته احمد آقایی خام و بادام به جای مزوکارپ مانند میوه هسته دار، دانه مصرف می شود.
رسیدن میوه در اواخر تابستان با شل شدن و جدا شدن پوسته از پوسته و در نتیجه شکافتن پوسته در داخل پوسته شل شده مشخص می شود. در حقیقت، همه آجیل ها پس از رسیدن باز نمی شوند. این بستگی به رقم (واریته)، شرایط آب و هوایی و برنامه آبیاری دارد.
در همه ارقام یک انحراف ژنتیکی وجود دارد که باعث شکافتن پوسته قبل از جدا شدن پوسته (شکاف زودرس) می شود. این باعث شکافتن پوسته نارس می شود که باعث دسترسی اسپورهای آسپرژیلوس فلاووس به هسته می شود. این گونه آجیل ها در صورت عدم برداشت سریع، ممکن است محیط مناسبی برای رشد آسپرژیلوس و ایجاد آفلاتوکسین که متابولیت ثانویه در رشد قارچ است فراهم کنند. درصد شکاف های اولیه تولید شده توسط درخت در زمان برداشت از یک گونه به گونه دیگر متفاوت خواهد بود. همچنین از سالی به سال دیگر بسته به آب و هوا و برنامه آبیاری متفاوت است. برداشت زودهنگام و سریع بهترین روش برای جلوگیری از سطوح بالای آلودگی توسط آفلاتوکسین در محصول برداشت شده است.
موارد مصرف و تغذیه
پستههای پوستهدار طبیعی بهعنوان محصول برشته نمکی فروخته میشوند. این مصرف کننده است که هسته را پوسته می کند و می خورد. از طرف دیگر، بخش کوچکتری از محصول به صورت مغز یا مغز پسته فندقی با پوست سبز (GPPKs) به صنعت سوسیس، شیرینی و بستنی فروخته می شود. در مصارف صنعتی، مغز پسته با پوست سبز را بیشتر به عنوان ماده ای اضافه می کنند تا هاله ای از لوکس به محصول بدهد.
- منابع:
- تبلیغات:
دیدگاه شما با موفقیت ثبت شد.